Πριν την αγορά ενός ξύλινου δαπέδου για τον χώρο σας, καλό είναι να γνωρίζετε τους τύπους του δαπέδου που πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο υποδαπέδου που κυκλοφορούν στην αγορά καθώς και πώς τοποθετείται ο καθένας εξ΄' αυτών.

Σύμφωνα με ενώσεις μεσιτών και επαγγελματιών του κλάδου, αν επιθυμείτε να αναβαθμίσετε το ακίνητό σας και να του δώσετε επιπλέον αξία, η καλύτερη επένδυση για εσάς είναι το δάπεδο. Πρόκειται για επένδυση χωρίς ρίσκο, καθώς μπορεί να σας επιστρέψει το 100% του κόστους της στην αξία του ακινήτου.

Τύποι υποδαπέδου

Υπάρχουν 4 κατηγορίες γνωστών υποδαπέδων: Kόντρα Πλακέ, Τσιμεντοκονία, OSB και καδρόνια. Αυτά εξαρτώνται από την παλαιότητα του ακινήτου καθώς και την τοποθεσία του.

1. Κόντρα Πλακέ

Το Κόντρα Πλακέ είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τύπος υποδαπέδου στα ακίνητα καθώς ήταν πολύ διαδεδομένος από το 1950 και μετά. Πρόκειται για ένα από τα οικονομικότερα διαθέσιμα είδη ξυλείας και ένα από τα πιο σταθερά, για αυτό χρησιμοποιείται ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι κατάλληλο για μασίφ και προγυαλισμένο (ημιμασίφ) δάπεδο. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος τοποθέτησης του πατώματος σε αυτή την περίπτωση είναι καρφωτό. Στην περίπτωση αυτή το Κόντρα Πλακέ θα πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 18mm. Στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθεί με κόλλα και τέλος με πλωτό τρόπο, την πιο εύκολη λύση. Εδώ θα χρειαστείτε ένα υπόστρωμα πολυαιθυλενίου και το δάπεδο να τοποθετηθεί κουμπωτά.

2. Τσιμέντο

Συνήθως το τσιμέντο ως υλικό το συναντάμε στα ισόγεια του ακινήτου καθώς είναι ένα ιδιαίτερα στιβαρό και ανθεκτικό υπόδάπεδο. Είναι επιρρεπές ωστόσο στυην υγρασία για αυτό πριν την τοποθέτηση ξύλίνου πατώματος πρέπει να προηγηθεί υγρομέτρηση. Αν η μέτρηση υγρασίας είναι σωστή και μπορείτε να προχωρήσετε σε τοποθέτηση δαπέδου τότε υπάρχουν 2 μέθοδοι για αυτό. Πρώτον όσον αφορά την τοποθέτηση μασίφ και προγυαλισμένου (ημιμασίφ ) δαπέδου πρέπει το τσιμέντυο να περαστεί αστάρι και μετά με κόλλα. Όσον αφορά το προγυαλισμένο πάτωμ αμόνο μπορεί με ένα απλό υπόστρωμα να τοποθετηθεί με πλωτό τρόπο πανω στ τσιμέντο.

3. OSB

Οι σανίδες OSB ήρθαν στην αγορά από το 1960 και μετά για να αντικαταστήσουν το Κόντρα Πλακέ καθώς έχουν λεία και επίπεδη επιφάνεια σε αντίθεση με τα φύλλα Κ/Π που μπορεί να εμφανίζουν εξωγκώματα στην πάνω πλευρά τους. Η τοποθέτηση με καρφωτό τρόπο είναι με τους ίδια όπως με το Κόντρα Πλακέ. Επιπλέον μπορείτε να τοποθετήσετε το δάπεδό σας απευθείας πάνω στο OSB με ειδική κόλλα. Τέλος η πιο εύκολη λύση είναι η πλωτή τοποθέτηση πάνω σε ένα υπόστρωμα απλό ή ενισχυμένο.

4. Καδρόνια

Πρόκειται για την κλασσική και αρχαιότερη τοποθέτηση πατωμάτων. Τα καδρόνια τα συναντάμε πλέον στις περισσότερες ανακαινίσεις ενώ οι νέες κατασκευές προχωράνε με την λύση του Κόντρα Πλακέ. Εδώ τόσο το μασίφ και το προγυαλισμένο / ημιμσίφ μπορεί να τοποθετηθεί με κάρφωμα και με κόλλα ανάμεσα στις συνδέσεις των ξύλινων σανίδων.