Η σύγχρονη αρχιτεκτονική και οι μέθοδοι κατασκευής επηρεάζονται πάντα από τον φόβο του ανθρώπου για τις ασθένειες.

Ιστορικό παράδειγμα αποτελεί ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας, LeCorbusier και ο πρωτοπόρος Αυστριακός συνάδελφός του, Adolf Loos, οι οποίοι ανέπτυξαν τα σχέδιά τους με τέτοιο τρόπο που οι ασθένειες της εποχής τους, όπως η φυματίωση, να έβρισκαν όσο το δυνατόν λιγότερο πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση.

Φωτεινά δωμάτια, ανοιχτοί χώροι και καθαρές γραμμές που είχαν ως σκοπό να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροβίων. Θα έλεγε κάποιος ότι το πολύ αυστηρό 
αυτό στυλ αρχιτεκτονικής "Bauhaus" θυμίζει... νοσοκομείο. Όμως ο συνδυασμός των λευκών τοίχων με τα στοιχεία από ατσάλι ακόμα και σήμερα διακρίνεται στην σύγχρονη αρχιτεκτονική και καταδεικνύει την "καθαρότητα".

Η αρχιτεκτονική μπορεί πάντα να θεωρηθεί συνέπεια σημαντικών μεταβολών. Σήμερα βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά σε ένα σημείο καμπής στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το σπίτι, η κατοικία μας, είναι το φαινομενικά ασφαλές καταφύγιό μας σε περιόδους πανδημίας και καραντίνας.

Πώς μπορούμε όμως να ζούμε 
και να εργαζόμαστε όλο το 24ωρο στον ίδιο χώρο;

Τι λύσεις πρέπει να δώσει η σημερινή αρχιτεκτονική για να μετατρέψει τα καταστήματα και τους δημόσιους χώρους σε μέρη όπου να μπορούμε να νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς συναντήσεις;

Πόσο πρέπει να αλλάξει η ρουτίνα μας;

Πώς  
μπορούμε να βρούμε νέα μέρη χαλάρωσης;

Πώς μπορούν η αρχιτεκτονική, τα υλικά και τα έπιπλα να συμβάλλουν στην ψυχική υγεία;


H ανάγκη για έστω και απλές αλλαγές στους χώρους διαβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω του COVID-19. Είναι λογικό να βαρεθούμε έναν χώρο που περνάμε πολλές ώρες και να αποζητούμε λίγη σχεδιαστική ελευθερία και ευελιξία.

Η ανάγκη για νέες ιδέες όπως οι τοίχοι που μεταβάλλονται εύκολα,  
οι άνετοι χώροι ηρεμίας, ο αυξανόμενος χώρος για εξωτερική δραστηριότητα, οι αντιμικροβιακές επιφάνειες και τα έπιπλα έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση.

Ας σχεδιάσουμε μαζί λοιπόν ξανά τους χώρους σας!