Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο θέρμανσης του σπιτιού σας. Κι όταν είναι συνδυασμένη με ξύλινο πάτωμα, τότε επιτυγχάνεται η ομορφιά με την απόλαυση του φυσικού ξύλου, την ζεστασιά και την άνεση της θέρμανσης στα πόδια σας.

Ένα απο τα πιο συχνά ερωτήματα, είναι το κατά πόσο το ξύλινο δάπεδο είναι κατάλληλο για χρήση σε ενδοδαπέδια θέρμανση, δεδομένου οτι το ξύλο αποτελεί κακο αγωγό της θερμότητας. Κι όμως αυτή η ιδιότητα του ξύλου είναι πλεονέκτημα όταν συνδυάζεται με ενδοδαπέδια θέρμανση.


Όπως είναι γνωστό όταν έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση, η θερμότητα μεταφέρεται από το θερμαινόμενο στοιχείο (όπως ένα υδραυλικό σύστημα ή ηλεκτρική καλωδίωση) στην επιφάνεια του δαπέδου. Από εκεί, η θερμότητα διαχέεται στον στον χώρο. Λόγω της κακής αγωγιμότητας του ξύλου, αυτή η διάδοση της θερμότητας γίνεται αργότερα σε σύγκριση με άλλα υλικά.


Αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας: Το ξύλινο πάτωμα δεν αγωγίζει γρήγορα τη θερμότητα, αλλά τη διαχέει αργά και ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του. Αυτό δημιουργεί ένα ομοιόμορφο κλίμα θερμότητας στον χώρο, αποφεύγοντας τις αισθητές διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Αποδοτική χρήση ενέργειας: Λόγω της αργής διάχυσης της θερμότητας, το ξύλινο πάτωμα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αφού το πάτωμα διατηρεί τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν χρειάζεται να λειτουργεί συνεχώς για να διατηρήσει τον χώρο ζεστό, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος θέρμανσης.

Ποιο ξύλο και ποιο είδος πατώματος να επιλέξω;


Αρχικά, επισημαίνουμε ότι σχεδόν όλα τα είδη ξύλων (δρυς, καρυδιά, iroko, dussie, κτλ.) κι όλα τα είδη ξύλινων δαπέδων (μασίφ ξύλο είτε ημιμασίφ/ προγυαλισμένο), είναι κατάλληλα για ενδοδαπέδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο πάχος του ξύλου, ώστε αυτό να μην ξεπερνάει τα 15mm.

Αν επιλέξουμε πλωτή τοποθέτηση στο δάπεδό μας (ημιμασίφ / laminate)  τότε απαραίτηση προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί από τον τεχνίτη ένα υπόστρωμα κατάλληλο για ενδοδαπέδια θέρμανση. Τα πιστοποιημένα για ενδοδαπέδια θέρμανση υποστρώμανα μπορούν να αυξήσουν την απόδοση της θέρμανσης έως και 20%.

Αν επιλέξουμε τοποθέτηση με κόλλα (μασίφ / ημιμασίφ) τότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό αστάρι και κόλλα για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του δαπέδου είτε με πλωτό είτε με κολλητό τρόπο, δεν πρέπει να ενεργοποιήσουμε αμέσως την μέγιστη θερμοκρασία στην ενδοδαπέδια αλλά αυτή στην αρχή πρέπει να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτύχουμε την ιδανική.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά σε μερικούς βασικούς λόγους για τους οποίους η επιλογή ξύλινου πατώματος είναι η ιδανική επιλογή για το σπίτι σας με ενδοδαπέδια θέρμανση:

Φυσική θερμομόνωση: Το ξύλο αποτελεί ένα εξαιρετικό μόνωτικό υλικό, καθώς έχει την ικανότητα να διατηρεί τη θερμότητα. Όταν το ξύλινο πάτωμα συνδυάζεται με την ενδοδαπέδια θέρμανση, λειτουργεί ως μια φυσική θερμομόνωση, κρατώντας τη θερμότητα πάνω στο πάτωμα και εξασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο και ευχάριστο κλίμα στον χώρο.

Ομοιογενής κατανομή θερμότητας: Η ενδοδαπέδια θέρμανση σε συνδυασμό με το ξύλινο πάτωμα εξασφαλίζει μια ομοιογενή κατανομή της θερμότητας στον χώρο. Το ξύλινο πάτωμα διαχέει αργά τη θερμότητα σε όλη την επιφάνειά του, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον χωρίς αισθητές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ευελιξία στη σχεδίαση: Το ξύλινο πάτωμα προσφέρει μια ευρεία ποικιλία σχεδίων, υφών και χρωμάτων, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει απόλυτα στο στυλ και τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που αντανακλά το προσωπικό σας γούστο.

Αντοχή και ανθεκτικότητα: Το ξύλο είναι ένα ανθεκτικό υλικό που μπορεί να αντέξει την καθημερινή χρήση στο σπίτι. Όταν συνδυάζεται με την ενδοδαπέδια θέρμανση, το ξύλινο πάτωμα διατηρεί την ανθεκτικότητά του, χωρίς να υποστεί απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Συνοψίζοντας, η επιλογή ξύλινου πατώματος για το σπίτι σας με ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια εξαιρετική επιλογή που συνδυάζει την αισθητική, την άνεση και την αποδοτικότητα. Απολαύστε τη ζεστασιά του ξύλου και την απόλυτη άνεση που προσφέρει η ενδοδαπέδια θέρμανση, δημιουργώντας έναν ευχάριστο και φιλόξενο χώρο στο σπίτι σας.