Η κλίμακα μέτρησης Abrasion Rating System (AC Rating),  AC προσδιορίζει την ανθεκτικότητας και αντοχή των δαπέδων laminate. Δεν είναι όλα τα laminate δάπεδα κατάλληλα για τοποθέτηση σε ένα σπίτι ή για την ανακαίνιση του καταστήματος σας. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε πρώτα τις προδιαγραφές τους πριν προβείτε σε μια αγορά.


Η ανθεκτικότητα των laminate εξαρτάται από την αντοχή τους σε διάφορους παράγοντες, όπως υγρασία, στάσιμο υγρό, κάψιμο από τσιγάρο, τριβή, χτύπημα και γδάρσιμο.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα δοκιμών, το laminate δάπεδο αντιστοιχείται με μία από τις ακόλουθες κατηγορίες αντοχής:


AC3 (Ελαφριά Οικιακή χρήση): Τα laminate πατώματα αυτής της κατηγορίας  είναι κατάλληλα για χώρους στο σπίτι  με ελαφριά χρήση. Η κατηγορία AC3 είναι η πιο "ευαίσθητη" κατηγορία χρήσης για τα laminate για αυτό και δεν δεν προτιμάται από τους καταναλωτές λόγω μικρής διάρκειας ζωής.


AC4 (Γενική χρήση): Τα δάπεδα laminate αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλα για όλους τους χώρους στο σπίτι αλλά και επαγγελματικούς χώρους με πιο βαριά χρήση. 


AC5 (Βαριά επαγγελματική χρήση): Πρόκειται για κατηγορία δαπέδων εξαιρετικής αντοχής, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις χώρων βαριάς χρήσης, όπως είναι τα δημόσια κτήρια, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά κέντρα. Σε οικιακή χρήση είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για σπίτια με κατοικίδια ή μικρά παιδιά καθώς έχει τεράστια ανθεκτικότητα σε γρατσουνιές και χαράγματα.


Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να εξετάσετε είναι η κατάταξη του δαπέδου που φανερώνει την αντοχή του. Αποδεχτή είναι από Class31 και πάνω για εφαρμογή σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.


Τέλος αξίζει να σας θυμίσουμε ότι η αξιοπιστία που παρέχει ένα επώνυμο προϊόν καθώς και η προέλευση του παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιλογή δαπέδων laminate. Ένα προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης σαφώς και αποτελεί καλύτερη επιλογή από κάποιο άλλο αγνώστου προέλευσης. 


Μια πολύ χαμηλή τιμή (κάτω των 6 ευρώ πρέπει να σας προβληματίσει, καθώς ένα προϊόν κακής ποιότητας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις ενώσεις (δηλαδή τους συνδέσμους), ενώ έχουν παρατηρηθεί ακόμα και θέματα στατικού, αναγκάζοντάς σας σύντομα σε αντικατάστασή τους.