Η οικονομία, η ταχύτητας τοποθέτησης , η ευκολία τοποθέτησης την οποία ακόμα και ένας μη επαγγελματίας θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει, καθώς και η άμεση εφαρμογή του χωρίς να χρειάζονται μηχανές τριψίματος , στοκαρίσματα και βερνίκια που μπορούν να δημιουργήσουν "ατσαλιά’’ στον χώρο σας είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους επιλέγεται από τους καταναλωτές όλο και πιο συχνά.


Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους...

Τα laminate δάπεδα δεν είναι όλα κατάλληλα για τοποθέτηση σε ένα σπίτι ή για την ανακαίνιση του καταστήματος σας. Γι’ αυτό πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ορισμένες παραμέτρους πριν προβείτε σε μια αγορά.

* Προσοχή στο πολύ φτηνό και ανώνυμο laminate: Σε μια εποχή που το κόστος παίζει μεγάλο ρόλο, η επιλογές πολλές φορές καθορίζονται από τις τιμές. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το πάχος των laminate έχει μεγάλη σχέση με την αντοχή τους. Έτσι, laminate 5 η 6 χιλιοστών πάχους δεν προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σίγουρα θα χρειαστεί να τα αλλάξετε πολύ σύντομα από ένα δάπεδο laminate 7 ή 8 χιλιοστών.

Συνεπώς το 1 ή 2 ευρώ περισσότερα στην αρχική τιμή ενός laminate σας δίνει τις περισσότερες φορές την δυνατότητα να αγοράσετε ένα  πιο ποιοτικό δάπεδο με μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.


* Προσοχή στο AC των laminate: Tο AC προσδιορίζει την σκληρότητα της επιφάνειας τους. Ένα προϊόν AC4 χαράζει πιο δύσκολα από ένα αντίστοιχο προϊόν προδιαγραφής AC3., ενώ πλέον προσφέρονται laminate με προδιαγραφές ακόμα και AC6!!

* Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να εξετάσετε για την αγορά σας είναι και η κατάταξη του δαπέδου που φανερώνει την αντοχή του. Αποδεχτή είναι η Class31+ για εφαρμογή σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.

* Προσοχή στo brand name : Η αξιοπιστία παρέχει ένα επώνυμο προϊόν καθώς και η προέλευση του παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή δαπέδων laminate. Ένα προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης σαφώς και αποτελεί καλύτερη επιλογή από κάποιο άλλο αγνώστου προελεύσεως.

Προϊόντα αγνώστου ποιότητας που προσφέρουν χαμηλή ποιότητα χαμηλής ποιότητας , έχουν την τάση να σπάνε στα click (συνδέσμους) με αποτέλεσμα να δημιουργούν ανυψώσεις (δοντάκι) αναγκάζοντας σας να κάνετε εκ' νέου εργασίες στον χώρο ή σε ακραίες περιπτώσεις να χρειαστεί και αντικατάστασής τους.


Τελειώνοντας θα θέλαμε να συνοψίσουμε ότι τα δάπεδα laminate θα σας προσφέρουν μια προσωρινή λύση, που αναλόγως της χρήσης μπορεί να φτάσει και αρκετά χρόνια. Δεν συγκρίνονται με τίποτε όμως με ένα μασίφ δάπεδο που πρέπει να αποτελεί βασική επιλογή σε μια καινούργια κατασκευή, αλλά βρίσκουν εφαρμογή σε χώρους με προβλήματα ύψους και ανακαινίσεις καταστημάτων. Αποφύγετε laminate αμφιβόλου ποιότητας, άγνωστου προελεύσεως και προϊόντα που δεν συνοδεύονται από τα πιστοποιητικά και τις εγγυήσεις τους.